Kaj od kolesarske opreme potrebujem?

Ko boste dobili svoje novo kolo, vam bo nekaj dodatne kolesarske opreme še popestrilo vožnjo z vašim novim kolesom.

Nekatera kolesarska oprema je nujno potrebna že z vidika varnosti, nekatera pa zgolj zaradi zahtev posameznika po še boljši kolesarski izkušnji in jo je preprosto dobro imeti.

ZAŠČITITE SVOJO GLAVO - NOSITE ČELADO

Ne zgolj zaradi "strogih policistov", ampak zaradi svoje varnosti si nadenite čelado in preprečite morebitne poškodbe. Obstaja več tipov čelad katere so primerne za različne vrste kolesarjenja, različnih velikosti, katere se morajo odlično prilegati glavi.

Vrste čelad: Otroške čelade, MTB in treking čelade, BMX/Dirt čelade, Cestne čelade, FullFace čelade.

BODITE VIDNI PONOČI ALI OB SLABI VIDLJIVOSTI

Če vas vozniki vidijo, je manj verjetno, da bi v vas trčili. Zaradi pogostih trkov pri kolesarjenju ponoči ali v slabih svetlobnih pogojih uporabljajte luči.
Nekatere manj močne luči se uporabljajo zgolj kot opozorilo, da vas drugi vozniki vidijo, nekatere močnejše pa, da vi bolje vidite pot po kateri vozite.
Izbirate lahko med različnimi svetilkami, različnih moči. Moč svetlobnega toka, ki jo oddaja luč se meri v Lumnih.

Izberite primerno prednjo in zadnjo kolesarsko luč.

OPOZORITE NASE Z ZVONCEM

Čeprav se zdi nepomembno, je lahko "miniaturni" zvonček vaš velik zaveznik oz. zaveznik pešcev, drugih voznikov ki vas ne opazijo.
Izberite vaš najljubši zvonček, ki bo najbolje ustrezal vašemu kolesu.

ZAŠČITITE SE PRED VODO IN UMAZANIJO - BLATNIKI

Blatniki za kolo vas bodo ščitili pred vso umazanijo in vodo katero boste "pobrali" na svoji poti. Če vas na poti ujame slabo vreme je rešitev enostavna.
Izbirate lahko med različnimi blatniki za vse vrste koles.

PREPREČITE KRAJO S KLJUČAVNICO

Ne dovolite, da doleti prav vas. Ni potrebe po posebnem opozarjanju glede kraje koles, saj so le te zelo pogoste, zato poskrbite, da se to ne pripeti tudi vam.
Pogosto se grajamo ko je že prepozno, in kar na enkrat se nam zdi, da je bila ključavnica nujno potrebna.
Proizvajalci kolesarskih ključavnic se trudijo po najboljših močeh, da bi preprečili odtujitve, zato so na voljo ključavnice od nizkih zaščit do najvišjih zaščit.

S SEBOJ VSAJ 0,5L TEKOČINE

Na pot ne pozabite vzeti tekočine, saj jo boste med vožnjo prav gotovo potrebovali.
Izberite poljubni bidon in nosilec bidona.

POSPRAVITE DRAGOCENOSTI NA VARNO

Pogosto se dogaja, da stvari, ki jih imamo s seboj na poti "bašemo" v žepe.
Vemo kako moteče je to.

Za ključe, dokumente, telefon, denar, itd. je najbolj preprosto uporabiti kolesarske torbice in nosilce za telefon, saj bodo ti ohranjali vaše dragocenosti na varnem mestu in vas ne bodo ovirali med vožnjo.

NADENITE SI KOLESARSKA OBLAČILA, OČALA

Nadenite športna kolesarska oblačila, primerna za vaš tip kolesarjenja, da se boste med vožnjo počutili kar se da udobno.

VEČ STVARI POSPRAVITE V NAHRBTNIK, TORBO ALI KOŠARO

Bodisi potrebščine za daljše vožnje ali pa le nakup kruha in mleka, boste potrebovali izdelek v katerega boste le to pospravili in vas ne bo oviral med vožnjo.

Za daljše touring vožnje potrebujete večje število potrebščin, katere morate skrbno pospraviti. Najprimernejše za to so kolesarske torbe katere lahko enostavno montiramo na prtljažnik.

Na krajše razdalje, kot so mestne obveznosti ali vožnja do trgovine, lahko uporabimo kolesarsko košaro.
Na voljo so prednje in zadnje košare za kolo.

Za športna kolesa, na katera montaža le teh ni smiselna, lahko nase nadenemo kolesarski nahrbtnik.

ŠTEVCI IN MERILCI UTRIPA

Za vse, ki želijo "kontrolirati" svojo vožnjo so na voljo kolesarski števci in merilci utripa z različnimi funkcijami. Tako lažje prilagodimo lastno zmogljivost, tempo in pregledujemo ostale kolesarske parametre.

REZERVNA OPREMA - RAZMIŠLJAJ V NAPREJ

Na daljšo pot nikakor ne pozabite vzeti žepnega orodja, prenosne tlačilke in rezervne zračnice, saj je lahko razdalja do najbližjega servisa kar precejšnja.

VZDRŽEVANJE IN ČIŠČENJE KOLESA

Za daljšo življensko dobo kolesa je kolo potrebno vzdrževati. Poleg rednih servisov, je priporočljivo kolo redno čistiti s primernimi sredstvi.