Kako do primernega električnega kolesa

ZAKAJ PRAVZAPRAV E-KOLO?

Zaradi telesne aktivnosti, poti v službo, vikend izletov in še...
Z e-kolesom lahko premagate poti katerih sicer z običajnim kolesom nebi oz. jih težje premagujete. Primerni so tudi za daljše poti in vaše priljubljene trase saj se v krajšem času prevozi večje število kilometrov, tudi, če nam naklon malce "ponagaja".
Vožnjo si seveda vsak po želji lahko prilagodi glede na lastno fizično pripravljenost oz. zmogljivost, saj lahko upravljate med različnimi stopnjami pomoči.

KAKŠNE TERENE ŽELITE PREMAGOVATI?

Gorsko e-kolo (prednjevzmeteno)
Za vse tiste, ki radi uživate v naravi boste po gozdnih poteh, makadamih in tudi cestah z veseljem odkrivali nove lepote in premagovali nove vrhove. Prepoznavni so po širših in bolj grobih pnevmatikah, katere nudijo vsestransko uporabo na različnih terenih.
Gorsko e-kolo polnovzmeteno
Za vse ljubitelje strmin ter dogodivščin izven cestnih terenov. Za aktiven in malce bolj divji pobeg od vsakdana. 
Treking/Cross e-kolo
Za vse, ki obožujete vožnjo po asfaltiranih cestah in urejenih makadamskih poteh. Za bolj tekočo vožnjo in maksimalen domet poskrbijo ožje pnevmatike, z manjšim kotalnim uporom. 
Mestno e-kolo
Za udobno vožnjo v službo, po opravkih ali pa tudi lažji vikend izlet. Mestno e-kolo je tudi že opremljeno z blatniki in prtljažnikom. 

KATERO VRSTO MOTORJA ŽELITE?

Danes je razvoj tehnologije motorjev e-koles tako zelo napredoval in nudi izjemno natančno pomoč in delovanje. Električno kolo deluje na podoben način kot običajno kolo, s tem, da je na električno kolo nameščen motor. Le ta pomaga kolesarju ob pedaliranju oz. kolesu poveča moč in hitrost. Vsa e-kolesa v naši ponudbi imajo sredinsko nameščene motorje PANASONIC, BOSCH, BAFANG, in nudijo vse do 95Nm navora. Sredinski pogon e-kolesa se uporablja pri višjih zahtevah kolesarja, omogoča večji izkoristek moči in izredno odzivnost. Potrebno se je vprašati kakšno moč motorja e-kolesa zares potrebujete.

KAKŠNO KAPACITETO BATERIJE ŽELITE OZ. KOLIKO KM ŽELITE PREVOZITI Z ENIM POLNJENJEM?

Doseg električnega kolesa je odvisen od več dejavnikov: kapacitete baterije, moči motorja, teže kolesarja, načina pomoči in zahtevnosti terena.
Kapaciteta baterije (označeno z Wh) vpliva na domet e-kolesa z enim polnjenjem. V kolikor je več Wh, daljša bo vaša prevožena razdalja ob pomoči motorja kolesa.

Pri Crussis kolesih je kapaciteta baterije pri različnih modelih označena s črko
-XS, -S, -M ali -L. 
-XS označuje 522Wh, -S 630Wh, -M 720Wh, -L 900Wh baterijo.
Na primer pri modelu Crussis Largo 9.9-L pomeni da je baterija na kolesu 900Wh ali npr. pri modelu Crussis Fionna 7.9-M, da je baterija na kolesu 720Wh.

KAKŠNA VIŠINA OKVIRJA JE PRIMERNA ZA VAS?

Geometrije koles se med drugim razlikujejo na ženske in moške ter geometrije z običajnim in nižjim sestopom. Izbira prave velikosti okvirja je najpomembnejši del nakupa kolesa, saj se boste le tako kar se da udobno počutili na e-kolesu.
Pri nas opravimo tudi fine nastavitve kolesa, saj e-kolo čim bolj prilagodimo vašem načinu vožnje. V tabeli velikosti spodaj so prikazane ustrezne velikosti okvirja glede na višino, vseeno pa svetujemo preizkus e-kolesa pred nakupom, kadar vam bomo z veseljem svetovali.

Tabela velikosti Crussis - Trio Sport

KAKŠNA JE RAZLIKA MED MODELI PRI E-KOLESIH ZNAMKE CRUSSIS (IME MODELA, ŠTEVILKA, ČRKA)?

E-kolesa Crussis delimo na GORSKA, TREKING/CROSS IN MESTNA e-kolesa.

1. Ime modela

Pri modelih Largo, Atland, Fionna in Guera gre za gorska e-kolesa.
Largo in Atland sta moška modela, razlika med njima je v velikosti pnevmatik (Largo 29", Atland 27,5").
Fionna in Guera sta ženska modela, razlika med njima je v velikosti pnevmatik (Fionna 29", Guera 27,5").

Pri modelih Cross, Cross Low, Gordo in Savela gre za treking/cross e-kolesa.
Cross Low ima za razliko od Cross modela nižjo zgornjo cev okvirja, kar omogoča lažji sestop. Prav tako ima model Savela za razliko od modela Gordo nižjo zgornjo cev okvirja. Velikost pnevmatik pri teh modelih je 28".

Pri modelih Country pa gre za mestna e-kolesa.
Country nima zgornje cevi okvirja in omogoča kar se da nizek sestop. Velikost pnevmatik je 27,5".

2. Številki modela
Prva številka (npr. Crussis Largo 9.9-L) označuje model glede na rang komponent e-kolesa. 
Druga številka (npr. Crussis Largo 9.9-L) označuje modelno leto.
Številka 9 pomeni modelno leto 2024, 8 pa modelno leto 2023.

3. Črka pri modelih
Črka (npr. Crussis Largo 9.9-L) označuje kapaciteto baterije (ne velikost okvirja).

Pri Crussis kolesih je kapaciteta baterije pri različnih modelih označena s črko

-XS, -S, -M ali -L. 
-XS označuje 522Wh, -S 630Wh, -M 720Wh, -L 900Wh baterijo.
Na primer pri modelu Crussis Largo 9.9-L pomeni da je baterija na kolesu 900Wh ali npr. pri modelu Crussis Fionna 7.9-M, da je baterija na kolesu 720Wh.